Warmtepomp installaties

Om energie uit de lucht, bodem of water te halen, gebruikt Otter Installatie een warmtepomp. Deze warmtepomp brengt deze energie vervolgens naar het gewenste temperatuurniveau. De energie wordt daarna in de woning afgegeven in de vorm van bijvoorbeeld vloerverwarming, koeling of warm water voor uw douche of bad.

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Dit type warmtepomp kunt u volledig elektrisch of bivalent verkrijgen. Een volledig elektrische warmtepomp passen we vaak toe als hoofdopwekker bij nieuwbouwwoningen. Een bivalente warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit én van uw bestaande cv-ketel. Deze warmtepomp is een aanvullende opwekker en komt veel voor bij een bestaande woning.

In aanschaf is deze warmtepomp goedkoper dan een water/water warmtepompinstallatie. De lucht/water warmtepomp heeft echter ook wat nadelen. De warmtepomp bestaat uit twee delen. Eén deel dat we binnen installeren en één deel dat we buiten installeren. Het zogenaamde buitendeel maakt, als het in gebruik is, geluid wat u of uw omgeving als hinderlijk kunt ervaren. We plaatsen het buitendeel altijd zoveel mogelijk uit het zicht. Soms is dit niet mogelijk, dit kan een nadelig gevolg zijn voor de uitstraling van uw woning. Een ander nadeel is dat door de wisselende buitentemperatuur het rendement lager is dan bij een water/water warmtepompinstallatie. Dat brengt hogere energiekosten met zich mee.

Water/water warmtepomp

De water/water warmtepomp haalt energie uit de bodem met een gesloten bodemwarmtewisselaar. Een mengsel van water en glycol stroomt door deze warmtewisselaar en onttrekt zo energie aan de bodem en het grondwater. De bodem heeft een constante temperatuur van ongeveer 10 ⁰C, waardoor het rendement het hele jaar hoog is en het energieverbruik laag.

De warmtewisselaar zit in de bodem en is daardoor niet zichtbaar en veroorzaakt geen geluidshinder. Een ander voordeel is het hoge comfort met lage energiekosten. In de winter is uw woning behaaglijk warm, in de zomer heerlijk koel en u heeft voldoende warm water tot uw beschikking. In de zomer stopt de warmtewisselaar de warmte terug in de aarde, zodat u de warmte de winter erop weer aan de bodem kunt onttrekken.

De water/water warmtepomp heeft één nadeel: in aanschaf is de installatie duurder dan de andere installaties. Dit komt met name doordat we uw eigen energiebron moeten aanbrengen.

Maatwerk

Bij elke woninginstallatie kijken we naar uw specifieke wensen, bekijken we samen met u de mogelijkheden en zoeken we de beste oplossing. Elke installatie is maatwerk. Neem geheel vrijblijvend contact op met Otter Installatie om te kijken wat voor u mogelijk is.